Інтегровані професії включають в себе дві або більше професій, які є близькими за професійними навичками та знаннями.
Кваліфікація випускника: Кухар 3, 4 розряду. Офіціант 4 розряду.
Термін навчання за професіями: 1,5 року.
Кухар - це фахівець з приготування їжі. Хорошого кухаря іноді називають чарівником, адже він може зі звичайних продуктів приготувати справжній шедевр, який принесе радість і насолоду людям. Страви майстерних кухарів нерідко називають творами мистецтва.
- приймає сировину;
- здійснює підготовку сировини;
- організовує зберігання продуктів;
- готує холодні закуски;
- готує гарячі страви;
- випікає з борошна;
- формує та панірує напівфабрикати;
- порціонує страви;
- здійснює оформлення страв.
Повинен знати:
- рецептури та технологію приготування усіх видів страв та кулінарних виробів, особливості приготування національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;
- правила оформлення та подачі порційних страв та страв на замовлення;
- правила складання банкетного меню;
- приготування різних видів тіста та виробів з нього;
- основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування;
- ознаки доброякісності харчових продуктів та органолептичні методи їх визначення;
- умови, строки зберігання та реалізації сирої та готової продукції, напівфабрикатів;
- вихід готових виробів;
- санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів, кухні, та службових приміщень;
- правила особистої гігієни;
- правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів вимірювальних приладів, посуду, тари;
- правила охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.
Офіціант - творча професія сфери ресторанного сервісу, одна з найбільш масових професій. Щоб забезпечити високий рівень обслуговування в сучасних ресторанах та кафе офіціант повинен володіти різними видами обслуговування споживачів та сервіровки столів в ресторанах, кафе та барах з включенням в меню виготовлених на замовлення та фірмових страв, напоїв, кондитерських виробів.
Знає та застосовує у діяльності:
- асортимент, рецептури, технологію виготовляння страв і напоїв;
- кулінарну характеристику страв і напоїв;
- правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;
- форми складання серветок;
- правила оформлення столу квітами;
- види меню, порядок запису страв і напоїв в меню;
- правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури, відповідність асортименту винно-горілчаних виробів характеру страв;
- порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
- види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила роботи підприємств громадського харчування;
- санітарні правила для підприємств громадського харчування;
- правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
- принципи професійної етики;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Ринок праці:
Попит на фахівців з професії офіціант на ринку праці є дуже високим.
Офіціант працюють в ресторанах, кафе та барах, обслуговують різноманітні урочистості за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів.