Кухар; кондитер
Інтегровані професії включають в себе дві або більше професій, які є близькими за професійними навичками та знаннями.
Кваліфікація випускника: Кухар 3; 4-го розряду. Кондитер 3,4-го розряду.
Термін навчання за професіями: 1,5 року.
Кухар - це фахівець з приготування їжі. Хорошого кухаря іноді називають чарівником, адже він може зі звичайних продуктів приготувати справжній шедевр, який принесе радість і насолоду людям. Страви майстерних кухарів нерідко називають творами мистецтва.
Завдання та обов'язки:
- приймає сировину;
- здійснює підготовку сировини;
- організовує зберігання продуктів;
- готує холодні закуски;
- готує гарячі страви;
- випікає з борошна;
- формує та панірує напівфабрикати;
- порціонує страви;
- здійснює оформлення страв.
Повинен знати:
- рецептури та технологію приготування усіх видів страв та кулінарних виробів, особливості приготування національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;
- правила оформлення та подачі порційних страв та страв на замовлення;
- правила складання банкетного меню;
- приготування різних видів тіста та виробів з нього;
- основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування;
- ознаки доброякісності харчових продуктів та органолептичні методи їх визначення;
- умови, строки зберігання та реалізації сирої та готової продукції, напівфабрикатів;
- вихід готових виробів;
- санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів, кухні, та службових приміщень;
- правила особистої гігієни;
- правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів вимірювальних приладів, посуду, тари;
- правила охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.
Кондитер - це професійний кухар, що створює кондитерські вироби, десерти, та випічку. Професія кондитера багатогранна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань та вмінь.
Завдання та обовязки:
- приймає сировину;
- здійснює підготовку сировини;
- організовує зберігання продуктів;
- готує прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної маси або морозива);
- виготовляє різні види тіста, кремів, начинок, фаршів; готує напівфабрикати, штампує, формує та викладає вироби на листи;
- оздоблює вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо;
- передає на гартування вироби з морозива;
- випікає (смажить) вироби;
- визначає готовність тістових заготовок до випікання, садить їх у піч або у варильні (пекарські) шафи, стежить за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймає їх, охолоджує.
Повинен знати:
- асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних тортів і тістечок;
- технологію приготування різних видів тіста (пісочного, бісквітного, заварного, слойоного);
- способи і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка;
- способи і техніку складання малюнка;
- види сировини, що використовується для виготовлення кондитерських виробів;
- оформлення виробів кремом, марципановою масою, шоколадом, фруктами і горіхами;
- асортимент виробів, рецептури і режими їхнього готування, види сировини і способи її переробки, способи обробки кондитерських виробів;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Ринок праці. Професія кухаря передбачає роботу в їдальнях різних підприємств, організацій, навчальних закладів, а також у кафе, барах і ресторанах. Можна працювати також на комбінатах харчування, кондитерських фабриках і заводах харчової промисловості. Середній заробіток кухаря залежить від фінансового стану підприємства, форми власності, кваліфікації працівника і в різних регіонах на різних підприємствах може коливатися.
Перспективи. Професія кондитера творча, тому молодий талановитий працівник може принести значно більше нових ідей, втілень, ніж досвідчений, давно працюючий, і заклад отримає суттєві прибутки. Це робота, яка не потребує стереотипів, а набуті навички і знання треба перевтілювати у все нові й нові задуми та перспективи. Великі кондитерські фабрики та цехи теж охоче приймають молодь, яка стажується та набуває досвіду біля майстрів-кондитерів. Кваліфіковані кондитери мають можливість відкривати власні кафе.
Тому поки існує людське суспільство, будуть перспективи у робітників харчової промисловості і, зокрема, у кондитера. Оскільки на кондитерські вироби є попит у населення, то потреба у висококваліфікованих кадрах постійна.