Обвалювальник м'яса
Обвалювальник м'яса (професійно-технічне навчання; перепідготовка; підвищення кваліфікації).
Кваліфікація випускника: Обвалювальник м'яса 3, 4 розряду.
Термін навчання за професією: від 3 до 6 міс.
Професія обвалювальника м'яса є однією з найважливіших для м'ясопереробної галузі за сучасних умов.
Завдання та обов'язки:
- обвалювання туш і частин туш худоби всіх видів;
- розділяти вручну або на стрічкових пилках туші, півтуші, четвертини на частини (відруби) для обвалювання м'яса;
- розбирання свинячих туш на копчення.
Повинен знати:
- анатомічну будову туш, зчленування кісток і розташування м'язової, жирової і сполучної тканин всіх видів худоби;
- нормативи виходів обваленого м'яса, сала, копченостей;
- правила гостріння і правлення ножів;
- принцип дії стрічкових пилок і дискових ножів;
- правила користування захисними засобами;
- норми залишку м'яса на кістках.
Ринок праці. Працюють на підприємствах м'ясопереробної галузі, у закладах ресторанного господарства, заготівельних цехах супермаркетів.
Перспективи. Попит на кваліфікованих працівників м'ясопереробної галузі з кожним роком зростає.
Розмір заробітку фахівця даної професії залежить від його кваліфікації, складності роботи, форми власності та спеціалізації закладу, де він працює.