touTubefbInstagram icontiktok

Вступнику

Офіціант (професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації).

Кваліфікація випускника: Офіціант 3, 4, 5 розряду.oficiant

Термін навчання за професією: від 3 до 6 міс.

Офіціант (від латинського officians - службовець) - працівник ресторану, кафе, бару, їдальні, закусочної, підприємства харчування в туристичних комплексах, готелях, транспорті, що подає страви відвідувачам.

Необхідні риси, що забезпечують успішність в професії:

  • товариськість;
  • ввічливість;
  • легкість контактувати з людьми і розуміння особливостей їхньої поведінки;
  • стійкість уваги;
  • розвинена оперативна і довготривала пам'ять;
  • високі рахункові здібності;
  • хороший розвиток органів чуття (зору, нюху, тактильної чутливості);
  • фізична витривалість, спритність.

Головний обов'язок офіціанта - сервірування столу, а це справжнє мистецтво зі своїми правилами і законами. Наприклад, застелити скатертиною стіл можна приблизно десятьма способами. Прийомів скручування тканинних серветок ще більше. Ось тільки найпопулярніші: "лотос", "парус", "свіча", "книжка", "гармошка", "шапочка кардинала".

Багато спільного у офіціанта з барменом, а часто буває таке, що їхню роботу поєднують: у багатьох закладах є посада бармена-офіціанта.

Споріднені професії: барбек, бариста, сомельє, раннер.

Підготовка за освітньо-кваліфікаційним рівнем –фаховий молодший бакалавр: